Tavernetta

Denver, CO

The 4900 square foot Tavernetta restaurant, located beneath Hotel Born adjacent to the Union Station train platform, was inspired by the look and feel of European mountain chalets. The homey interiors exude a sense of warmth, welcome, and simple elegance. Semple Brown, not only designed the exterior architecture, but the interiors as well, assuring a seamless integration, which is apparent from the moment one approaches and enters the space.[READ MORE]

Modern and historical materials play off one another throughout the project. On the building exterior, the layout and juxtaposition of textured and smooth limestone speaks to how an old material can be used in a contemporary way. On the inside, rough limestone walls, timber beams and plaster ceilings, reminiscent of old European buildings, achieve a more rustic, yet fresh and airy aesthetic to enhance the sense of welcome within. The use of back-painted glass and mirror walls at the bar, ebony stained cedar, knotty white oak floors, wood shutters, and sparkling floating glass shelving introduce a variety of appealing textures and tones.

The restaurant’s 126 interior spaces are laid out more like a traditional home in order to create a diversity of rooms and experiences throughout the restaurant.  Upon entering, visitors are greeted with a glimpse of activities all at once.   To the right is the lounge where people can enjoy the warmth of the fireplace, the view of the bar where individuals can be seen enjoying a glass of wine and the hustle of the kitchen straight ahead.  One of the more unique experiences is taking a stroll through the kitchen to additional dining areas. These spaces offer a different vibe from the large, private dining room along Sixteenth Street, which opens to a patio through oversized accordion glass doors, offering diners a taste of Colorado’s famed indoor-outdoor experience.  Other dining rooms feel more like a formal dining room while another allows one to sit amongst the action of the kitchen.

On the exterior, a steel canopy extended over the patio overlooking the train platform, houses retractable fabric awnings for protection from the weather, and patio seating along the walkway between Hotel Born and the adjacent office building and provides side by side dining for those who enjoy people watching at the train platform.

related projects

Hotel Born

back to categories